Att tänka på när du ska försäkra din MC

När du väl har tagit ditt MC-kort och har köpt motorcykel är det ett måste att ha en MC-försäkring om du har ditt fordon påställt, annars ska du ställa av motorcykeln. Att köra utan försäkring med MC i trafik är väldigt kostsamt då Trafikförsäkringsföreningen går in och täcker upp för dig, mot en daglig trafikförsäkringsavgift som tickar. Och skulle du dessutom råka ut för en olycka med din MC blir det väldigt dyrt...

Vilken försäkring behöver du?

Det första du ska göra är att läsa på så du vet vilken typ av MC-försäkring du behöver. Det finns i princip tre olika försäkringsnivåer, vilka är trafik-,halv- och helförsäkring. Generellt innehåller de olika försäkringsbolagens halv- och helförsäkring samma skyddsnivåer, men kan också variera vad som faktiskt ingår, du gör bäst i att jämföra de olika försäkringarna så du tydligt ser vad de täcker. Utöver det finns även vissa tilläggsförsäkringar du kan teckna. Du måste åtminstone teckna en trafikförsäkring, det är lagkrav om ditt fordon inte är avställt hos Transportstyrelsen. Du kan läsa mer på mcförsäkring.se om försäkringar till MC.

Vad är det för typ av MC du ska försäkra? En sporthoj i är regel dyrare än en glidarhoj, men det är flera parametrar som påverkar försäkringspremien vilka bland annat är modell, motorstorlek och effekt samt viktklass.

Jämför försäkringar och bolag

När du vet vilken MC-försäkring du behöver teckna så kan du sätta igång och ta in prisuppgifter för din MC hos de olika försäkringsbolagen. Ta fram offerter från bolagen så kan du enkelt jämföra MCförsäkringar och se vad som ingår samt försäkringspremier, se till att även jämföra självrisknivåer och villkor för olika försäkringar.

Teckna MC-försäkring

När du väl jämfört olika försäkringsalternativ så är det dags att skrida till verket och teckna försäkring direkt. Du kan oftast genomföra hela försäkringsprocessen på internet och slipper ringa telefonsamtal.

Tänk på att perioden du tecknar försäkring på oftast är ett år. Vill du byta försäkring så får du vänta till avtalperiodens slut innan du kan byta försäkringsbolag. Men skulle du sälja motorcykeln inom avtalsperioden så får du tillbaka den resterande försäkringspremien.