MC-körkort / Teoriprov /Studietips till teoriprovet

Studietips inför teoriprovet för MC-körkort

Vårt bästa tips inför teoriprovet

Det bästa tipset du kan få - börja med teoridelen tidigt. Om du (som jag) inte hade jättemycket erfarenhet av att köra tvåhjulingar över huvud taget utan mer eller mindre börjar från scratch är det viktigt att förstå få lära sig teorin bakom något och sedan även hinna testa det i praktiken. Ett praktexempel på detta är att motstyra. Här behöver du ha tid på dig att först lära dig teorin men även att öva en del i praktiken. Därför, börja tidigt att lära dig teorin så kommer det bli mycket lättare att få det praktiska att sitta.

Smarta sätt att plugga MC-teori

Ett bra första råd är att sträckläsa igenom MC-boken så pass väl att du får en bra grund att stå på. Se till så att du förstår allting som står i den, och fundera också på varför det är så. När du har gjort det kan du lägga undan den.

Men varför göra så? Jo därför att det helt enkelt finns så pass mycket bättre och mer intuitiva verktyg idag för att lära sig teorin, och samtidigt verkligen få kunskapen att stanna. Det kan även vara bra att hålla koll på olika sätt att konvertera från en enhet till en annan, exempelvis hur lång en mile är eller hur mycket mph är i km/h.

En riktigt bra tjänst som erbjuder dig att göra körkortsfrågor gratis på webben är Körkort.se. Det finns appar till telefonen som fungerar väldigt bra. Ett exempel på en bra app är iKörkort MC (till iPhone). Den kostar visserligen 169 kr, vilket kan tyckas vara ganska dyrt för en app, men det är helt klart värt investeringen. I appen finns en enorm mängd frågor i massvis med olika kategorier.

Barn som diskuterer MC-teori

Snittåldern för A-kort är högre än B

Till skillnad från de som tar B-behörighet är snittåldern på de som tar A-behörighet högre. De som tar A-körkort är i regel mitt i livet, då finns det helt enkelt ofta inte tid att sitta på körskolan och råplugga teori i en vecka. Lösningen är att plugga lite när det finns möjlighet, i reklampauserna i TV-soffan, 10 minuter innan läggdags eller när det är dags att göra nummer två.

Läs in teorin under hösten

Alla som har pluggat körkortsteori vet att boken inte är det allra roligaste att slå upp, samt att det inte är så värst lätt att faktiskt lära sig någonting av att läsa text rakt upp och ner. Detta gör att det kan ta ett tag att bli klar med teorin. Därför är det ingen idé att vara ute i god tid med pluggandet inför teoriprovet, varför inte läsa in teorin hösten före den sommar då du planerar att ta kortet? Hösten är ett utomordentligt tillfälle att få klart teoribiten på MC-körkortet, om du inte har ambitionen att klara det under sommaren vill säga.

Skriv en kommentar