Privatlån eller MC-lån när du köper motorcykel?

Efter att ha tagit sitt MC-körkort är det för många dags att köpa sin första motorcykel. I samband med det ställs man inför många valmöjligheter - Suzuki eller Harley Davidson? Ny eller begagnad MC? Ska jag betala min MC kontant eller behöver jag låna?

När det gäller att betala för sin MC, om man inte kan betala den kontant, ställs man inför två alternativ:

  1. Ta ett MC-lån med motorcykeln som säkerhet
  2. Ansöka om ett privatlån utan säkerhet
Tre motorcyklar

MC-lån med motorcykeln som säkerhet

Ett MC-lån är ett lån där motorcykeln du köper fungerar som säkerhet som lånet.

För att ta ett sådant lån behöver vissa villkor vara uppfyllda:

Det bästa sättet att ta reda på om du kan få ett MC-lån är att ta kontakt med en MC-handlare och ta reda på om de kan hjälpa till med finansiering.

Om du i samband med ditt MC-köp tecknar både lån och försäkring kan du sannolikt få en bättre ränta på ditt lån. Men se till att du först tar reda på vilken ränta du kan få hos andra kreditgivare och försäkringar genom att jämföra MC-lån.

Har du redan en MC som du i samband med ditt köp vill sälja kan MC-handlaren ofta hjälpa till med inbyte, då betalar du bara mellanskillnaden mellan priset på din nya och gamla MC. Tänk dock på att du sannolikt får ett sämre pris än om du hade sålt den privat.

MC-lån kallas ibland även för fritidslån eller fordonslån - men vad lånet kallas spelar inte så stor roll, om din MC står som säkerhet för lånet så är det ju ett MC-lån.

Köpa MC med privatlån

Om du inte kan, eller vill, ha ett MC-lån med motorcykeln som säkerhet kan du alltid ta ett vanligt privatlån.

Privatlånet är utan säkerhet i den bemärkelsen att din MC inte är pantsatt på något sätt utan det är istället din kreditvärdighet som fungerar som säkerhet för lånet.

Fördelen med att ta ett privatlån för att köpa sin MC är att du har mycket större frihet och fler alternativ:

Inte bara motorcykeln som kostar

Tänk på att det tillkommer en hel del extra utgifter när du har en motorcykel.

Du behöver kläder och utrustning som skinnställ, hjälm, ryggplatta, handskar och stövlar. Allt detta kostar ganska mycket pengar, även om det går att köpa begagnat. Räkna med att du behöver köpa utrustning för runt 10 000 kr.

En motorcykel kostar även pengar att ha i drift - bensin och försäkring är nödvändiga och återkommande utgifter.

Sammanfattningsvis, vad ska jag välja - MC-lån eller privatlån?

Ett MC-lån med motorcykeln som säkerhet är sannolikt det lånet som kan ge dig lägst ränta, eftersom ett lån med säkerhet nästan alltid innebär en bättre ränta. Men det finns samtidigt fler kriterier som måste vara uppfyllda för att kunna få lånet.

Det enklaste och smidigaste är att välja ett privatlån för att bekosta sin MC. Här finns mycket större möjligheter att jämföra olika lån för att ta reda på vilken bank eller kreditgivare som kan ge dig bäst ränta.