MC-körkort/Teoriprov/Så går provet till

Teoriprov MC, så går provet till

Teoriprovet är i princip identisk när du tar MC-körkort med det teoriprov du gör för B-behörighet. Här på vår sida om hur provet går till har vi försökt beskriva hela förloppet så detaljerat som möjligt. Vi har även sammanställt en del tips och trix som du kan ta med dig och tänka på, när det börjar dra ihop sig för dig själv att skriva provet.

Förberedelser inför provet

När du kommer till väntrummet skall du i regel fotograferas - se därför till att vara där minst en halvtimme innan utsatt tid - det kan vara kö. Kom ihåg att ta med legitimation, då detta är ett krav för att du över huvudtaget ska få skriva provet. Hur fotograferingen går till är olika från kontor till kontor. Det kort du tar nu är även det som kommer att sättas på ditt nya körkort när du har fått behörigheten.

Tjej som gör teoriprovet för MC-körkort

Själva provet

Provet omfattar 65 frågor. Fem av dessa är testfrågor och räknas inte in i slutresultatet. Fördelningen av frågorna inom olika områden har historiskt sett ut så här:

Fordonskännedom, manövrering
Miljö
Trafiksäkerhet
Trafikregler
Personliga förutsättningar
7 frågor
5 frågor
16 frågor
32 frågor
5 frågor

När du sätter dig vid en dator får du se en instruktion över hur provet går till och hur allt är upplagt. Denna tid räknas inte in i provtiden. Maxtid för provet är 50 minuter. När provet är klart får du ditt resultat direkt på skärmen, och även en bekräftelse på papper av handläggaren som håller i provet.

Tips inför när du skall skriva teoriprovet

Hoppa över frågor du inte kan

Det är lätt att man blir sittandes med en fråga lite väl länge. Detta gör att du kan tappa lite fokus på uppgiften. Därför är det bättre att jobba vidare, hoppa över den frågan du är osäker på (du kommer att kunna se denna i en översikt och gå tillbaka till den i ett senare skede). Jobba dig igenom alla frågor och markera de som du är osäkra på, så att du när du gjort klart alla frågor kan gå igenom de du är osäker på igen.

Ta det lugnt

Hetsa inte upp dig och stressa igenom frågorna. Du har gott om tid på dig att läsa igenom alla frågor både en och två gånger.

Använd all tid

Om du skulle bli klar med provet i förväg är det frestande att bara skicka iväg resutaten och se hur det gick. Använd istället tiden som är kvar till att gå igenom dina svar. Har du uppfattat alla frågor rätt eller kan du ha missat någon detalj?

Efter provet

När du har klarat av och fått godkänt på teoriprovet är det fritt fram att boka tid för uppkörning, lycka till!Kommentarer


#1   Josefine   2015-02-15 10:22  
HUr många gånger har ni skrivit teoriprovet? Jag är inne på min 4:e gång nu, det kanske är lika bra att lägga ner... :/

#2   Kristoffer   2017-07-16 10:10  
Jag är uppe i 3 gånger nu, det känns sjuuuuuukt frustrerande - men lite skönt att höra att någon annan kört fler än mig Josefine ;)

Skriv en kommentar