MC-körkort/Efter uppkörningen/Motorcykelutrustning

Så väljer du rätt motorcykelutrustning

När du kör motorcykel är det viktigt att ha bra och pålitlig personlig utrustning. Kläderna ska vara slitstarka och sitta bra på kroppen. Skyddsutrustningen ska vara helst vara CE-märkt. Om det mot förmodan händer något kommer du vara glad att du investerade i bra utrustning.

Om du har köpt en motorcykel är det inte bara att dra ut och köra direkt. Du behöver investera i bra och pålitliga skyddskläder. Den personliga utrustningen är otroligt viktig och kommer att spela en avgörande roll om du förolyckas med din motorcykel. Den personliga utrustningen ska även skydda dig från väder och vind. Om du är nybörjare och inte riktigt vet vad du ska välja och hur plaggen ska sitta på din kropp kan du alltid ta hjälp av personer som är proffs inom området.

Den personliga skyddsutrustningen ska vara CE-märkt

När det kommer till kläder som du ska ha på kroppen är det inte sällan som folk gör misstaget att köpa för stora kläder. Men det kan göra att skyddseffekten blir mindre. Om kläderna är för stora finns det nämligen risk för att skydden i kläderna flyttas och skyddar då inte den kroppsdel som det är tänkt. Plaggen ska sitta bra på kroppen, varken för stora eller för små. När du köper skyddsutrustning ska de alltid vara CE-godkända. Att ha skydd för armbågar knän, höfter underarmar, axlar och rygg är en bra idé.

Plaggen ska sitta bra och vara bekväma

Ett ryggskydd skyddar bäst om det sitter direkt på kroppen. Det finns varianter där ryggskyddet är integrerat i jackan vilket också är ett bra alternativ. Ryggskyddet ska kunna hålla vassa föremål borta från ryggen och fånga upp stötar. Nu finns det även så kallade krockkuddar som är inbyggda i jackan som skyddar både nacken och hela överkroppen. När du väljer jacka ska du tänka på att den ska omsluta hela kroppen men samtidigt sitta bekvämt. Byxorna ska kännas sköna att både gå och sitta i. Det finns fina och bra set att köpa om du vill att jacka och byxa ska matcha. Den personliga utrustningen som produceras till motorcyklar är i ständig utveckling. Både skyddsutrustning och kläder blir hela tiden mer effektiva. Väldigt länge har skinnkläder varit det bästa men nu finns det även många slitstarka plagg i textil. Textilplaggen har utvecklats och fått ett mycket slitstarkare yttermaterial. Den vanligaste färgen på motorcykelkläder är svart men det finns andra färger att välja bland.

Hjälmen är viktig

När det kommer till hjälmen är det en av det viktigaste skydden när det kommer till skyddsutrustning. Hjälm är en billig livförsäkring. Att välja en bra hjälm som håller måttet är viktigt. Hjälmen ska sitta fixerad på huvudet för att ge det allra bästa skyddet. Integralhjälmar är ett alternativ som ger ett mycket bra skydd för käke och ansikte. När du ska köpa en hjälm är det viktigt att den inte är gammal. En begagnad hjälm kan ha försämrad passform för att någon annan har använt den och ger därmed ett sämre skydd. När du bär hjälmen ska du komma ihåg att hakbandet ska sättas åt och inte hänga för löst.

Stövlar och handskar

Stövlarna ska helst vara stadigt uppbyggda och sitta rätt tajt. Skorna ska ge stöd åt både fötterna och benen. Sulan får gärna vara styv. När du väljer handskar är ett tips att hitta ett par som sitter tajt på handen. Det är en fördel om handskarna kan justeras och dra över jackans ärmar. Handskarna ska helst vara förstärkta i handen och ett extra skydd på knogarna är en fördel. Handskarna bör vara vattentäta men samtidigt kunna släppa igenom fukt.

Skyddsutrustning till motorcykel

Kolla gärna in våra sidor dedikerade till just motorcykelutrustning, där kan du hitta det som just du letar efter till det absolut billigaste priset eller bästa dealen.

Skriv en kommentar