MC-körkort/Riskutbildningar/Riskettan, riskutbildning 1

Riskettan, riskutbildning 1 för MC

Riskutbildning 1 (riskettan) är en teoretisk utbildning där du får lära dig att upptäcka och identifiera farorna i trafiken. Detta är motsvarande Riskutbildning 1 som även de som tar B-körkort genomgår idag, fast denna är helt inriktat mot MC. Den tar upp många saker som är oerhört viktiga att alltid ha i bakhuvudet när man glider fram längs vägarna, framför allt hur viktigt det är att alltid visa hänsyn.

Punkter som gås igenom

På riskettan går man igenom dessa punkter:

  • Trötthet

    Hur påverkar trötthet dig som MC-förare? Vilka är de tidiga tecknen på att du börjar bli trött?

  • Skyddsutrustning

    Man tar upp vilken skyddsutrustning du som MC-förare skall ha. Vad ska du tänka på när du väljer utrustning?

  • Alkohol och droger

    Hur påverkar alkohol och droger din körning?

Motorcykelolycka

Risktvåan är nästa steg

När du har genomgått riskettan, och fått godkänt, är det fritt fram att boka tid för Risktvåan. Observera att du bör ha kört ganska mycket för att kunna klara av risktvåan, då den innehåller en hel del trixiga moment.Kommentarer


#1   Rickard   2012-12-17 17:43  
var det nån som tyckte att riskettan var bra????? jag tyckte att det var slöseri med tid och pengar men man måste ju ha den

#2   Erik   2012-12-19 13:01  
Nja, nog kan jag hålla med om att det var ganska mycket självklara saker. Men det behöver kanske ändå sägas..

#3   Honda   2015-02-15 10:20  
Har hört jättemycket olika om detta

Vad gör man egentligen på riskettan? Verkar som att vissa får kolla på film, vissa får göra prov. Vad ska man egentligen förvänta sig på riskettan?

#4   Joakim   2015-02-18 10:37  
På min risketta så fick vi kolla på rätt mycket film. Det var ett par år sedan, så det var ganska nytt med hela riskutbildning-grejen. Körskolorna då hade nog inte riktigt hunnit hitta på ett bra koncept för detta, så det kanske blev lite halv-spontant.

Jag tror att de får rätt stor frihet att anpassa utbildningarna själva, så därför kanske det inte är så konstigt om de varierar en del i hur de är utformade.

#5   Stefan   2021-03-30 10:11  
För den som undrar om man inte behöver göra riskettan om man tidigare har gjort den när man tog sitt körkort för bil, så måste man tyvärr göra om den när man tar motorcykelkörkort. Läs gärna mer hos Transportstyrelsen här: https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Korkort/ta-korkort/riskutbildning-motorcykel/
Citat från sidan ovan: "Riskutbildningen gäller till den dag du tar ditt körkort eller i högst fem år. Tänk på att utbildningen för personbil inte gäller för motorcykel."

Skriv en kommentar