MC-körkort/Köra och öva/Hur motstyr man på MC?

Hur motstyr man på en MC?

Hur gör man för att motstyra på MC? Att kunna motstyra gör att du kan "lägga ner" motorcykeln åt rätt håll i en kurva. Detta gör att du kan ta kurvan ännu snävare, något som kommer väl till pass i manöverbanorna. Vi har tidigare pratat om huruvuda man behöver kunna motstyra för att klara uppkörningen. Nu kommer vi till hur man gör det rent praktiskt.

 • Börja med att leta upp en tom parkeringsplats eller ett annat utrymme där du har gott om utrymme.
 • Sätt dig på cykeln och åk långsamt framåt, ca. 20 till 25 km/h.
 • Ta t.ex. högerhanden (om du är högerhänt), och "knuffa till" högra delen av styret framåt, och räta sedan upp den igen.
  • Lägg märke till hur det känns och vart cykeln tar vägen.
 • Fortsätt att köra och "dutta till" styret likt ovan, prova med bägge sidor.
 • När du känner du att har kontroll på vad som händer (och ATT någonting händer) kan du börja ta kurvan "på riktigt":
  • Dutta till på höger styre, känn hur hojen svänger snabbt åt vänster och lägger ner sig åt höger.
  • Sväng sedan igen åt höger medans du har en lutning på motorcykeln.
Motstyrning av MC

Motstyrning av MC

Du svänger lite snabbt till vänster, men vad händer med motorcykeln? Den börjar lägga sig ner åt höger... Om du ska ta en skarp kurva är det ju precis detta du vill, för att kunna ta ut kurvan maximalt måste du kunna luta dig in i kurvan, och det är precis detta du gör genom att motstyra. Lägg även märke till hur mycket lättare det är att ta kurvan. Detta är att motstyra, testa att köra höghastighetsbanan och ta kurvan på detta sätt.

Viktigt inför uppkörningen, men inget måste

Många inlägg i diverse forum där man diskuterar MC-körkort behandlar om man behöver klara av att motstyra för att kunna klara uppkörningen. I teorin - nej, det behöver du inte kunna. Men i praktiken ser lite annorlunda ut.

På t.ex högfartsbanen behöver du i princip kunna motstyra motorcykeln för att kunna klara sista kurvan. Gör du inte det kommer du behöva sänka farten en hel del, vilket gör att du inte kommer hinna klara banan i tid.

Så nej, du behöver inte bli kuggad om du inte klarar att motstyra på uppkörningen. Men du kommer att få mycket svårare att klara av manöverbanorna, så det är värt att lägga lite extra tid på att lära dig det. Du kommer att ha nytta av det när du kör också.

Skriv en kommentar