MC-körkort/Uppkörning/Vilken MC att köra upp på?

Vilken MC ska jag köra upp på?

De flesta av oss har ingen motorcykel när vi bestämmer oss för att ta behörighet. Detta är såklart en nackdel eftersom vi kanske inte har smygåkt så mycket i skogen bakom huset, eller kört 8:or på uppfarten. Men det finns också en klar fördel - vi kan själv bestämma vilken motorcykel vi köper för att köra upp på.

Fördelaktigt med MC som är lättkörd

När man ska köra upp för MC-körkort gäller det att ha oddsen med sig. Att ha en MC som är lätt att köra upp på är verkligen att föredra, speciellt vid låg- och högfartsbanorna. Med detta sagt är rent generellt sett inte en MC av sportmodell att rekommendera. Dessa är har en hög svängradie och det kan vara svårt att hålla balansen på dem.

En lättare touring-MC är dock ett mycket bra val. Honda CB Sevenfifty är en riktigt klassisk körskole-MC, och det finns också en anledning till det. Den är lättkörd och även mycket lätt att krypköra med.

Sporthoj i kurva

Viktiga egenskaper hos uppkörnings-MC

I regel får du låna (eller hyra) motorcykel av körskolan som du kör upp med. De cyklarna är i regel inköpta för att du ska lära dig att köra på dem, så de passar bra till uppkörningens olika delar. Den MC du köper (eller lånar) för att göra uppkörningen bör ha dessa egenskaper:

Låg tyngdpunkt

Med en låg tyngdpunkt får du lättare att hantera motorcykeln och du kan lättare ta ut kurvorna utan att tappa balansen.

Bra svängradie

På t.ex. en sporthoj får du ganska dålig svängradie. Detta gör att det kommer bli svårare att göra manöverbanorna på uppkörningen och även risktvåan.

Hojen bör kännas bra

Det viktaste av allt är att det känns bra. Om du känner att du har kontroll över cykeln kan du strunta i bägge punkterna ovan.Kommentarer


#1   Jesper   2016-02-03 00:10  
Har sett att många körskolor kör Honda CB - körde själv upp på en sådan och kan verkligen förstå varför man vill köra upp på en sån. Sjukt lättstyrd, vilket kan vara en klar fördel under iallafall lågfartsbanorna..

#2   krister nyström   2021-03-12 15:02  
funderar på om man får köra upp på en veteranmotorcykel ?
äger en NV 118 kubik 1951 års modell som är färdigbesiktigad för evigt.

#3   Stefan   2021-03-12 20:16  
Hej Krister!

Bra fråga! Om man kollar på Trafikverkets hemsida så finns det krav uppställda på den motorcykel man vill köra upp på, se länkar nedan:
Behörighet A1: https://www.trafikverket.se/korkort/korkortsprov/motorcykel/korprov-for-motorcykel-a1-a2-a/krav-pa-fordon-vid-korprov---behorighet-a1/ (minst 120 kubik)
Behörighet A2: https://www.trafikverket.se/korkort/korkortsprov/motorcykel/korprov-for-motorcykel-a1-a2-a/krav-pa-fordon-vid-korprov---behorighet-a2/ (minst 245 kubik)
Behörighet A: https://www.trafikverket.se/korkort/korkortsprov/motorcykel/korprov-for-motorcykel-a1-a2-a/krav-pa-fordon-vid-korprov---behorighet-a/ (minst 595 kubik)

Så om jag har förstått det rätt vad gäller minsta motorstorlek så är nog 118 kubik för liten?

Skriv en kommentar