MC-körkort/Uppkörning/Högfartsbanan

Högfartsbanan - MC-uppkörningen

Högfartsbanan är en manöverbana som du skall klara av på uppkörningen. Du finner en skiss av högfartsbanan längst ner på denna sida, men vänligen observera att skissen inte är skalenlig!

Steg ett är att ta sats

Du börjar med att ta sats, tänk på att ta lång sats för att känna att du har fått kontroll på hastigheten, banan ska köras i 50 km/h. Treans växel brukar vara lämplig i denna bana. Du kommer in i skissen från höger sida och kör igenom de första fyra konerna. Efter detta väjer du för ett hinder, antingen åt höger eller åt vänster (träna att köra åt bägge håll, eftersom instruktören väljer åt vilket håll du ska köra på provet). När du har valt att svänga antingen till höger eller till vänster kör du mellan de två konerna, "svänger tillbaka" in på banan, och mellan de fyra konerna.

Sedan kommer slalomdelen

Nästa del i denna bana är slalomdelen, tänk på att behålla rytmen som du skaffat dig då du väjt för hindret. Om du väjt åt höger skall du runda den första konen på höger sida och vice versa. När du svängt runt den näst sista konen i banan skall du bromsa hårt. Använd den energi du har i kurvan för en motstyrning för att minska på svängradien, sväng runt den sista konen och kör igenom slalombanan igen, denna gången medans du accelererar upp till 50 km/h igen. Ett tips är att växla i kurvorna, precis när du rundat konerna. På det viset kan du accelerera när det går hyfsat rakt och slipper ta en kurva samtidigt som du gör gaspådrag.

När du har nått konerna som symboliserat "hindret" bör du vara uppe i 50 km/h igen. Här gör du en inbromsning till stillastående. Ställ ner höger fot i backen.

Generella tips för banan

Högfartsbanan vid MC-uppkörningen

Skiss av högfartsbanan vid uppkörningen för MC-körkort (OBS! Ej skalenlig!)
Kommentarer


#1   Dinar   2022-09-20 16:41  
Hej. Jag skulle vilja ha ett svar av dig. När jag gör högfartsbanan och åker igen slalom sen när jag kommer fram till dom där 3 konernarna där man kör runt 180 grader. Men grejen är när jag kör runt dom där konerna när jag ska vända så tappar jag farten och balansen? Vad kan jag göra så jag slipper o trilla ner när jag ska köra runt dom tre konerna?? Har du bra tips till mig vilka tips skulle du rekomdera till mig??

Skriv en kommentar