MC-körkort/Efter uppkörningen/Ställa av MC:n för vintern

Ställa av MC:n för vintern

När vi går mot kallare tider börjar det bli dags att ställa av MC:n för vintern. I samband med detta är det även bra att ge cykeln lite kärlek så att den startar nästa vår också. För dig som har uppkörningen klart i minnet är säkerhetskontrollen en bra genomgång att göra varje höst. Här hittar du eventuella felaktigheter som du kan ägna vintern åt att fixa, för du vill ju inte mecka hela säsongen, eller hur?

När du har gjort kontrollen ser du om det finns några defekter på cykeln som du kan behöva åtgärda. Innan du ställer in cykeln längst in i garaget bör du också göra lite förebyggande underhåll på din motorcykel. Här nedan tipsar vi om några punkter som är särskilt viktiga att ta tag i innan cykeln går i ide.

Förebyggande underhåll av motorcykel

Smörja kedjan

Ställ upp cykeln på centralstödet, snurra på bakhjulet samtidigt som du kedjeolja på kedjan. Upprepa från andra sidan också.

Byt olja och oljefilter

Ställ en behållare under cykeln och skruva ur oljepluggen (kolla instruktionsboken för placering), låt sedan all olja rinna ut. Skruva sedan loss oljefiltret för hand om det är möjligt. Om det sitter för hårt finns specialverktyg att köpa. Du kan också köra en skruvmejsel rakt igenom filtret och skruva av den med hjälp av mejseln.

Motorcykel täckt av snö

Ingen bra idé, det är en mycket bättre att ställa av hojen och förvara den i ett garage!

Smörj packningen på det nya oljefiltret med olja innan du försiktigt skruvar på det. Skruva i pluggen igen och fyll sedan på ny motorolja. Dubbelkolla att både pluggen och filtret sitter som det ska!

Kontrollera instruktionsboken eller kontakta en verkstad för att få veta vilken olja som passar bäst till din cykel!

Spelet på kedjan

För att undvika slitage på kedja och drev ska du regelbundet kontrollera kedjans spel (ska vara 4-5 cm, beroende på modell) och justera kedjan vid behov. Exakt hur du gör detta finns beskrivet i instruktionsboken.

Glöm inte att kontrollera både en och två gånger så att du har justerat lika mycket på bägge sidorna.

Ställa av MC:n

När det sedan är dags att ställa av MC:n måste vi tipsa om en smidig App till iPhone som Transportstyrelsen har där man kan att ställa av/på fordon: Mina fordon. Den är tusen gånger smidigare än att krångla med papper.

Skriv en kommentar