MC-körkort/Riskutbildningar/Risktvåan, riskutbildning 2

Risktvåan, riskutbildning 2 för MC

Riskutbildning 2 är den praktiska delen av riskutbildningen. Till skillnad från riskettan är denna utbildning nästan helt praktisk. Syftet med utbildningen är att du ska förstå och känna till de praktiska riskerna och inte överskatta din egen förmåga som förare.

Utbildningen sträcker sig i regel över minst en halvdag, och du kommer att sitta på motorcykeln stora delar av denna tiden.

Tvärt emot vad många tror så är det möjligt att bli kuggad på denna utbildning. Om du inte har kört nog mycket eller om handledaren uppfattar att du inte är redo eller inte kan ta till dig kursens innehåll kommer du att bli kuggad.

Risktvåan innehåller bland annat följande:

  • Kurvteknik. Lär dig en bra kurvteknik, vilken position ska du ha i kurvan, vilken fart, etc. Du lär dig även att motstyra, och ser vilken effekt det får på kurvtagningen.
  • Avstånd. Lär dig hur långt avstånd du bör ha till framförvarande bil - kombinerat med att mäta bromssträckor för olika hastigheter brukar detta vara en riktig ögonöppnare.
  • Manöverbana. Du kommer få köra på en manöverbana för att lära dig att hantera din motorcykel både i låga och höga hastigheter.
  • Körställningar. Lär dig vilken effekt olika körställningar har på motorcykeln.

När du gjort och blivit godkänd på Risktvåan är det dags att göra teoriprovet.

Manöverprov under risktvåan MCKommentarer


#1   Jesper Fridholm   2012-12-28 03:19  
Ska köra risktvåan imorgon och har hört att man kan kugga på den, är det sant eller är det bara ljug?

#2   MC-korkort.se   2012-12-29 13:23  
Hej Jesper,

Det är faktiskt sant att man kan göra det. Så det gäller att komma dit förberedd, annars kanske handledaren anser att du inte är redo och då kan du behöva göra om risktvåan!

Mvh,
MC-korkort.se

Skriv en kommentar